Editor de continguts

angle-left L’obra de Subirachs a la Sagrada Família, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional
El reconeixement permetrà que el seu treball escultòric compti amb una protecció especial

L’obra que l’escultor Josep Maria Subirachs (1927-2014) va fer a la Sagrada Família ha estat reconeguda amb la distinció de Bé Cultural d’Interès Nacional, atorgada pel Govern de la Generalitat de Catalunya. Aquest reconeixement posa en relleu la rellevància del seu treball al temple i li assegura una especial protecció, d’acord amb els termes que la normativa de Patrimoni preveu. El Govern considera que l’obra de Subirachs a la Sagrada Família és un «episodi excepcional» de l’escultura contemporània que ha convertit l’autor en un referent essencial de l’art català.

El 1986, la Junta Constructora va encarregar a Subirachs la realització de les escultures de la façana de la Passió que Gaudí va deixar esbossades en els seus dibuixos, així com les portes, fetes en bronze, i altres elements d’aquesta façana, com ara les representacions dels apòstols o l’escultura de l’Ascensió, emplaçada en el pont que uneix els dos campanars centrals. Subirachs va treballar durant vint anys a la Sagrada Família i, al marge de la façana de la Passió, també va fer les portes de la façana de la Glòria, l’escultura de Sant Jordi que hi ha a l’interior i un semibust de Gaudí. Aquestes obres també han estat declarades Bé Cultural d’Interès Nacional ara pel Govern.

La Junta Constructora va iniciar els tràmits per aconseguir aquest reconeixement el 2017 a través d’una petició amb el suport de diferents personalitats catalanes vinculades al món de l’art i la cultura. En ella es destacava el fet que Subirachs va acceptar l’encàrrec i va crear una obra amb llenguatge propi amb la qual va manifestar la seva maduresa definitiva com a escultor.