Editor de continguts

angle-left Gran rebuda al Japó de l’exposició sobre Gaudí i la Sagrada Família

La Basílica de la Sagrada Família va presentar, conjuntament amb NHK i NHK Promotions, l’exposició «Gaudí i la Sagrada Família», una exposició itinerant al Japó centrada en Antoni Gaudí i el seu llegat. Es va inaugurar el dia 12 de juny al National Museum of Modern Art de Tòquio, i els primers dies va rebre fins a 3.000 persones en un dia.

Aquesta iniciativa té com a objectiu difondre als països asiàtics l’obra del genial arquitecte i donar a conèixer el significat i l’estat actual de la construcció de la seva obra mestra, la Sagrada Família. En aquest sentit, l’exposició ofereix una retrospectiva sobre la Sagrada Família i posa en context la figura d’Antoni Gaudí i la seva obra. La mostra, que apropa el públic a l’univers i l’arquitectura de Gaudí a través de diverses obres i audiovisuals, es reparteix en quatre seccions: la figura de Gaudí, l’originalitat de l’arquitecte, la Sagrada Família i la influència de Gaudí en l’arquitectura contemporània japonesa.

La proposta expositiva compta amb material gràfic i audiovisual inèdit d’NHK en el qual es mostra l’evolució de la construcció del temple. En el cas de l’exposició al MOMAT de Tòquio, també s’hi pot veure una col·lecció de peces patrimonials, cedides per la Basílica de la Sagrada Família, com ara models originals de l’època de Gaudí i objectes litúrgics dissenyats per l’arquitecte, entre d’altres.

La Basílica de la Sagrada Família ha cedit un total de 61 peces, una col·lecció de béns patrimonials com ara models originals de l’època de Gaudí, maquetes, objectes personals i objectes litúrgics dissenyats per l’arquitecte, entre d’altres. També s’inclouen diversos models i peces que expliquen com s’ha anat construint la Basílica al llarg d’aquests 140 anys.  Destaquen el model de tors de Crist i el model de noia , models de guix, originals de Gaudí, que van servir per a la realització de les escultures de la Sagrada Família.  I també es distingeix pel seu valor el model de fulla de margalló per a les reixes de la Casa Vicens. A més a més, és la primera vegada que s’exposen fora de la Basílica la maqueta del terminal de la torre de l'Evangelista Marc i dos motlles originals de Gaudí per a la Sagrada Família.  

En aquest context i amb motiu de la inauguració de l’exposició, el Sr. Jordi Faulí, arquitecte director de la Basílica de la Sagrada Família, va impartir els dies 13 i 14 de juny tres conferències, al MOMAT, a la Universitat de Tòquio i a la Universitat de les Arts de Tòquio, que es van centrar en l’obra de la Sagrada Família. En aquests actes, on van assistir alumnes i professors, va explicar com la construcció de la Sagrada Família s’ha estès al llarg de les generacions i va detallar el simbolisme, l’estructura i les geometries del projecte. També va recordar que la Sagrada Família continua amb el projecte que Antoni Gaudí va deixar en el seu llegat, seguint les seves indicacions i mètode de treball, però també, especialment, gràcies a l’esforç, suport i aportacions de persones d’arreu del món.

L’exposició itinerant es podrà veure al National Museum of Modern Art de Tòquio (del 13 de juny al 10 setembre del 2023), al Sagawa Art Museum de Moriyama (del 30 de setembre al 3 desembre del 2023) i al Nagoya City Art Museum (del 19 de desembre al 10 de març del 2024).