Editor de continguts

angle-left La Sagrada Família culminarà a finals d’any les torres dels Evangelistes Marc i Lluc

La Sagrada Família es troba en la recta final de la seva construcció, centrada en l’aixecament de les sis torres centrals. Per aquest motiu, ha presentat aquest matí en roda de premsa el lleó i el bou, les figures del tetramorf que coronaran la torre de Marc i Lluc, respectivament, dues de les quatre torres dels Evangelistes que envoltaran la torre de Jesucrist, previstes per finalitzar a finals del mes de desembre d’enguany.

 

Finalització de les torres dels Evangelistes Marc i Lluc

La Junta Constructora també ha anunciat aquest matí la finalització de les torres dels Evangelistes Marc i Lluc, prevista per a finals d’aquest any.

Com a part del conjunt de torres centrals, les quatre torres dels Evangelistes envoltaran la torre de Jesús i faran 135 metres d’alçària una vegada finalitzades, sent així les terceres més altes del temple. Per identificar quin evangelista representa cada torre s’utilitzen escultures amb la figura del tetramorf, amb el llibre i les ales; figures que la iconografia cristiana, l’art i l’arquitectura han utilitzat des de fa segles per representar els evangelistes.

Les torres dels Evangelistes es divideixen en tres parts: la base, que neix sobre les voltes a 45 metres i arriba fins als 74 metres; el cos principal, fins als 112 metres, i els terminals, que fan 22,5 metres. Cada terminal, alhora, està dividit entre tres parts més: el fust, fet per escuts hexagonals amb les lloances Amen i Al·leluia; més amunt, un icosaedre que conté els focus que il·luminaran la creu; i, ja al cimal de la torre, la figura corresponent del tetramorf. El sistema constructiu segueix sent el de pedra tesada utilitzat a les torres centrals, però sense l’estructura de formigó armat a les cantonades.

Les quatre estaran culminades per les figures del tetramorf, obra de l’escultor Xavier Medina Campeny, amb les quals la iconografia cristiana ha representat els narradors de la vida de Jesús tradicionalment: un àngel en el cas de Mateu, un lleó en el de Marc, un bou en el de Lluc i una àliga en el de Joan.

En aquest sentit, enguany es coronarà la torre de l’Evangelista Marc amb l’escultura d’un lleó, símbol de força, coratge i reialesa. En el cas de la torre de l’Evangelista Lluc, aquesta es coronarà també a finals d’any amb l’escultura d’un bou, un animal de càrrega tranquil i humil. El tetramorf comptarà amb les ales superiors que culminaran la cota de 135 metres i es podran distingir visiblement des de la llunyania. Les ales són fetes amb la darrera geometria reglada que usava Gaudí, un gran hiperboloide de secció el·líptica. Les escultures també aniran acompanyades d’un llibre amb les abreviacions corresponents.

 

Jornades de Portes Obertes 2022

Els propers 23, 24 i 25 de setembre, la Basílica celebrarà les seves Jornades de Portes Obertes anuals. A través d’un sorteig obert a tota la ciutadania, s’han repartit entrades a les 15.000 persones guanyadores, que podran visitar el temple gratuïtament i veure in situ les escultures del tetramorf de Marc i Lluc, dues de les quatre torres dels Evangelistes que envoltaran la torre de Jesucrist, que s’exposaran al pati de materials fins al 25 de setembre.

 

Torre de Jesús: objectiu 2026

Tal com ha avançat l’arquitecte director, el Sr. Jordi Faulí, des de la Junta Constructora de la Sagrada Família es treballa amb la voluntat de finalitzar la torre de Jesucrist l’any 2026, coincidint amb el centenari de la mort d’Antoni Gaudí.

La torre de Jesús serà la torre central del temple i la més alta, que arribarà als 172,50 metres. Aquesta estarà coronada per una creu de quatre braços que farà 17 metres d’alçària i els seus braços faran 13,50 metres d’amplada.