Conferències «Gaudí i la Sagrada Família» a Tòquio - Conferències «Gaudí i la Sagrada Família» a Tòquio
Editor de continguts
Amb motiu de la inauguració de l’exposició itinerant «Gaudí i la Sagrada Família» al Japó, el Sr. Jordi Faulí, arquitecte director de la Basílica de la Sagrada Família, va impartir els dies 13 i 14 de juny tres conferències, al MOMAT, a la Universitat de Tòquio i a la Universitat de les Arts de Tòquio, que es van centrar en l’obra de la Sagrada Família.
Tal com Gaudí ja havia anunciat, la construcció de la Sagrada Família s’ha estès al llarg de les generacions. Gaudí va arribar a construir la façana del Naixement i els seus deixebles, la de la Passió. A continuació, es van construir les naus de l’interior i actualment s’ha construït la sagristia i s’estan acabant les torres centrals. S’acabarà la construcció amb la façana principal.
En aquesta conferència, Jordi Faulí va explicar el simbolisme, l’estructura i les geometries del projecte i com la construcció de la Sagrada Família és sempre un repte. Ja ho va ser per a Gaudí quan va construir als anys vint els terminals de la façana del Naixement, i també ho va ser quan fa nou anys es plantejaven com construir les sis torres centrals amb panells de pedra que suportessin el pes de la torre, i alhora resistissin el vent i els sismes, tal com preveu la normativa. D’aquesta manera, també es van aconseguir els interiors de la torre de Jesucrist i de l’absis lliures de traves horitzontals, i es van obtenir així uns captivadors espais de 60 metres d’alçària.
A la conferència del MOMAT, el dia 13, també es va comptar amb la participació d’Etsuro Sotoo, escultor de la Basílica, l’arquitecte japonès Tokutoshi Torii i, com a moderador, el Sr. Katsuo Suzuki, conservador en cap del MOMAT i comissari de l’exposició. En la seva intervenció, Etsuro Sotoo va explicar les portes de la façana del Naixement i la seva simbologia, mentre que Tokutoshi Torii va fer esment del llenguatge figuratiu i les influències d’Antoni Gaudí i de la seva forta vinculació amb la natura, la qual cosa el va convertir en una font d’inspiració per a molts arquitectes.
Per acabar, Jordi Faulí va recordar que la Sagrada Família continua amb el projecte que Antoni Gaudí va deixar en el seu llegat seguint les seves indicacions i mètode de treball, però també especialment gràcies a l’esforç, suport i aportacions de persones d’arreu del món.