Editor de continguts

angle-left Japó acull una exposició itinerant sobre Gaudí i la Sagrada Família

La Basílica de la Sagrada Família presenta, conjuntament amb NHK i NHK Promotions, una exposició itinerant al Japó centrada en Antoni Gaudí i el seu llegat. La iniciativa té com a objectiu difondre als països asiàtics l’obra del genial arquitecte i donar a conèixer el significat i l’estat actual de la construcció de la seva obra mestra, la Sagrada Família. En aquest sentit, l’exposició ofereix una retrospectiva sobre la Sagrada Família i posa en context la figura d’Antoni Gaudí i la seva obra.

Com a exposició itinerant, la mostra es podrà veure en tres museus diferents del Japó: al National Museum of Modern Art de Tòquio (del 13 de juny al 10 setembre del 2023), al Sagawa Art Museum de Moriyama (del 30 de setembre al 3 desembre del 2023), i al Nagoya City Art Museum de Nagoya (del 19 de desembre al 10 de març del 2024). 

La proposta expositiva inclou materials històrics que contextualitzen i expliquen les diverses obres de Gaudí, amb especial èmfasi en la Sagrada Família. La mostra, a més, compta amb material gràfic i audiovisual inèdit d’NHK en el qual es mostra l’evolució de la construcció del temple. En el cas de l’exposició al MOMAT de Tòquio, també s’hi pot veure una col·lecció de peces patrimonials, cedides per la Basílica de la Sagrada Família, com ara models originals de l’època de Gaudí i objectes litúrgics dissenyats per l’arquitecte, entre d’altres. 

La Basílica de la Sagrada Família ha cedit un total de 61 peces, entre les quals destaquen el model de noia i el model de tors de Crist per a la façana del Naixement de la Sagrada Família, escultures de guix, originals de Gaudí, que van ser models per a la realització de les maquetes de la façana del Naixement. I també es distingeix pel seu valor el model de fulla de margalló per a les reixes de la Casa Vicens. A més, és la primera vegada que s’exposen fora de la Sagrada Família les maquetes del pinacle de la torre de l'Evangelista Marc i el model original d’una creu. 

El President delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Esteve Camps, va expressar, en l’acte inaugural, el seu reconeixement i agraïment per la feina feta en aquesta col·laboració conjunta:

«El nostre més sincer agraïment a NHK, la Corporació Emissora del Japó, per fer possible aquesta exposició que acull per primera vegada unes peces úniques del genial arquitecte Antoni Gaudí, també a Mons. Abella pel seu suport i compromís, que ha sigut fonamental en aquesta col·laboració, i al National Museum of Modern Art de Tòquio (MOMAT) per la seva acollida.»

Tanmateix, amb motiu de la inauguració d’aquesta exposició, el Sr. Jordi Faulí, arquitecte director de la Junta Constructora de la Sagrada Família, impartirà tres conferències que se centraran en l’obra de la Basílica i en la influència d’Antoni Gaudí en l’arquitectura. Els actes tindran lloc al MOMAT i a la Universitat de Tòquio, el 13 de juny, i a la Universitat de les Arts de Tòquio, el 14 de juny.

Aquesta exposició consolida les bones relacions entre l’ambaixada i el consolat del Japó a Espanya i la Basílica de la Sagrada Família.