La Sagrada Família il·lumina per primera vegada les torres dels Evangelistes Lluc i Marc - La Sagrada Família il·lumina per primera vegada les torres dels Evangelistes Lluc i Marc
Editor de continguts
Aquest divendres, 16 de desembre, en acabar el tradicional Concert de Nadal a la Basílica, la Sagrada Família ha il·luminat per primer cop els terminals de les torres dels Evangelistes Lluc i Marc, i s’ha commemorat així la seva culminació. D’aquesta manera, juntament amb la torre de la Mare de Déu, inaugurada el 8 de desembre del 2021, queden finalitzades tres de les sis torres centrals. «La Sagrada Família actualment fixa els seus esforços en l’acabament del nucli de les torres centrals», afirma Esteve Camps, President delegat de la Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família, i afegeix que «a finals de l’any 2023 preveiem haver culminat les torres de Mateu i Joan, i inaugurar així tot el conjunt dels Evangelistes».
Com a part del conjunt de torres centrals, les quatre torres dels Evangelistes envolten la torre de Jesús i fan 135 metres d’alçària, i són així les terceres més altes del temple. Per identificar quin evangelista representa cada torre, tal com va projectar Gaudí, aquestes acaben amb la figura corresponent del tetramorf, amb el llibre i les ales, figures que la iconografia cristiana, l’art i l’arquitectura han utilitzat des de fa segles per representar els evangelistes. En aquest sentit, avui s’han il·luminat per primer cop l’escultura del bou, que culmina la torre de l’Evangelista Lluc, i l’escultura del lleó, que representa l’Evangelista Marc. Les torres s’il·luminaran cada vespre del 17 de desembre fins al 8 de gener, de 18 a 22 h. Durant aquestes dates de Nadal també s’il·luminaran els grups escultòrics del Naixement, de l’Adoració dels pastors i de l’Adoració dels Reis d’Orient de la façana del Naixement.
La simbologia del tetramorf
Les quatre figures del tetramorf que culminen les torres dels Evangelistes configuraran una aurèola al voltant de la torre de Jesucrist i de la creu. La paraula tetramorf fa referència a una representació iconogràfica d’un conjunt format per quatre elements. En aquest sentit, segons la iconografia cristiana, les figures del tetramorf representen els quatre Evangelistes, narradors de la vida de Jesús: un home o àngel en el cas de Mateu, un lleó en el de Marc, un bou en el de Lluc i una àguila en el de Joan.
La torre de l’Evangelista Lluc, finalitzada enguany, està culminada amb l’escultura del bou. Segons la tradició, Lluc era metge i va ser convertit al cristianisme per sant Pau. Es va donar al seu servei i el va seguir per tot arreu. Pel seu caràcter servicial i bondadós, se li va atribuir el símbol del bou, un animal humil, mans i treballador.
D’altra banda, la torre de l’Evangelista Marc està culminada amb la figura del lleó. A l’Evangeli, Marc ens presenta Jesús adult en el moment solemne del baptisme i com després viurà al desert entre els animals salvatges. És per aquest motiu que se li assigna el símbol del lleó. La tradició sempre ha considerat aquest animal com una representació de força, coratge i reialesa.
El repte arquitectònic
Seguint les indicacions de Gaudí, les torres dels Evangelistes estan formades per vuit cares en forma de paraboloide fins a la base del terminal. Els terminals de les torres dels Evangelistes estan formats pel fust, l’icosàedre, el llibre, les ales i la figura del tetramorf. El fust conté les lloances «Amén» i «Al·leluia» inscrites en escuts de pedra hexagonals. Just a sobre hi ha l’icosaedre, poliedre que conté els focus que il·luminaran la creu de Jesucrist des de la torre de cada Evangelista. L’icosaedre conté una esfera i està ornamentat amb trencadís de colors daurats d’Or Orsoni per als casquets esfèrics i ocre, groc i salmó en tonalitats càlides per a les cares de la peça. D’aquest element sorgeix la figura del tetramorf al cimal de cada torre dels Evangelistes.
Les figures del tetramorf, obra de l’escultor Xavier Medina Campeny, estan fetes de marbre de Thassos, un marbre blanc usat des de l’antiguitat per a escultures gregues i romanes. Del mateix material és el llibre de l’Evangeli que acompanya cada escultura i que incorpora les abreviacions corresponents de cada evangelista fetes de trencadís en diferents tonalitats de vermell. El tetramorf compta també amb les ales superiors, element comú per a les quatre torres dels Evangelistes que culmina a la cota de 135 metres i es pot distingir visiblement des de la llunyania. Tal com explica Jordi Faulí, arquitecte director de la Sagrada Família, «les ales estan generades amb la darrera geometria reglada que usava Gaudí, un gran hiperboloide el·líptic». Aquest element, de 9 metres d’alçària, s’ha projectat de formigó, amb un armat d’acer de gran complexitat geomètrica i d’una qualitat i resistència especials.
Properes fites
La Sagrada Família es troba centrada en la finalització de les sis torres centrals. Des de la Junta Constructora de la Sagrada Família es treballa amb la voluntat de culminar les torres dels Evangelistes Joan i Mateu a finals de l’any 2023 i inaugurar així el conjunt dels quatre Evangelistes a finals de l’any que ve. De la mateixa manera, la previsió és finalitzar la torre de Jesucrist l’any 2026, coincidint amb el centenari de la mort d’Antoni Gaudí i la celebració de Barcelona com a Capital Mundial de l’Arquitectura (UIA-UNESCO). La torre de Jesús serà la torre central del temple i la més alta, que arribarà als 172,50 metres, per tal de no superar l’alçària de la muntanya de Montjuïc.