Editor de continguts

angle-left La Sagrada Família presenta la memòria anual del 2023

La Sagrada Família ha presentat aquest matí en roda de premsa la memòria anual del 2023, amb l’objectiu d’explicar amb transparència el resum i els detalls de l’any transcorregut. Ha intervingut el Sr. Esteve Camps, President Delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família, acompanyat pel Sr. Xavier Martínez, Director General, i el Sr. Jordi Faulí, Arquitecte Director.

Durant la roda de premsa, el Sr. Esteve Camps ha anunciat la consolidació de la recuperació progressiva postpandèmia, amb unes xifres que s’acosten a les del 2019. L’any 2023 s’han comptabilitzat 4.707.367 visitants, la qual cosa suposa un increment del 24,7 % respecte del 2022, any en què van entrar a la Basílica 3.781.845 persones, i s’acosta a les 4.717.881 visites del 2019.

Es manté el caràcter universal dels visitants: d’aquests 4.707.367, un 85 % ha vingut d’arreu del món. La principal nacionalitat ha sigut la nord-americana, amb un 19 % del total. A continuació, els segueixen els procedents de França (7,5 %), Itàlia (7,2 %) i el Regne Unit (5,9 %). Destaca també la presència de visitants de Corea del Sud (5,6 %) i del Japó (2,2 %). Pel que fa a visitants de nacionalitat espanyola, han suposat un 14,6 %. 

Pel que fa a les xifres econòmiques, s’ha acabat l’exercici del 2023 amb uns ingressos de 126,9 milions d’euros, que són totalment d’origen privat. Quant a les despeses, el 52 % s’ha destinat a la construcció i el 26 %, a la gestió del Temple.

En línia amb aquesta recuperació, l’obra ha tornat a agafar embranzida i, com a conseqüència, s’han incrementat les despeses en la construcció, que han passat del 43 % el 2022 al 52 % el 2023. Així, s’ha marcat l’inici de l’etapa final de l’obra amb la finalització del Conjunt de les dels Evangelistes (el novembre del 2023) i en aquests moments es continua amb la construcció de la Capella de l’Assumpta i la Torre de Jesús.  La previsió és acabar la Capella de l’Assumpta el 2025 i la torre de Jesucrist el 2026.

 

Fons d’Acció Social, per la construcció d’una societat millor

D’altra banda, aquesta recuperació econòmica ha permès destinar una part de l’excedent dels resultats de la Fundació a la creació del Fons d’Acció Social. El 2023 el Patronat de la Junta Constructora de la Sagrada Família ha impulsat  aquesta iniciativa que té com a finalitat cofinançar projectes socials promoguts per entitats sense ànim de lucre. El Fons d’Acció Social neix amb la voluntat de servei a les persones i als col·lectius més vulnerables, per contribuir a fer una societat més comunitària, més equitativa i més solidària. En aquesta primera convocatòria s’ha comptat amb una dotació de 2,3 milions d’euros. S’hi han presentat 650 projectes, 276 dels quals són elegibles. La resolució de la convocatòria es durà a terme el dia 31 de maig del 2024, amb la comunicació a les entitats del resultat final en el termini d'una setmana.

 

Una programació cultural de caràcter universal per a tota la ciutadania

El Sr. Camps ha acabat la seva intervenció expressant la voluntat de la Sagrada Família d’apropar la Basílica a la ciutadania amb un programa d’activitats culturals, socials i educatives. En aquest 2023, 24.000 ciutadans i ciutadanes han pogut gaudir de les Jornades de Portes Obertes per Santa Eulàlia i les festes de la Mercè. També hi ha hagut propostes d’abast internacional, com el concert i assaig general de la Berliner Philharmoniker, del qual van poder gaudir 3.325 persones, o l’exposició «Gaudí i la Sagrada Família», que va rebre un total de 509.939 visitants en el temps que va exposar-se en diversos museus importants del Japó.

La Sagrada Família és, també i sobretot, culte, i cada any se celebren diverses misses internacionals obertes a tots els fidels. Les 66 misses internacionals que s’han celebrat aquest 2023 han aplegat 51.696 persones, i 280.670 persones han visitat la capella del Santíssim de la Basílica.

Durant tot el 2024 es continuarà convidant a tothom a visitar la Basílica de la Sagrada Família i a participar en una àmplia programació d’activitats culturals, socials i educatives i familiars.

Més informació AQUÍ