La Sagrada Família rep 3.781.845 visitants l’any 2022
Editor de continguts
La Sagrada Família ha presentat aquest matí en roda de premsa la memòria anual, amb l’objectiu d’explicar amb transparència les dades del 2022. Han intervingut el Sr. Esteve Camps, President delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família; el Sr. Xavier Martínez, director general, el Sr Jordi Faulí, arquitecte director de la Sagrada Família i la Sra. Anna Roig, directora de Comunicació.
Durant la roda de premsa, el Sr. Esteve Camps ha posat de manifest que, al llarg de la història de la Sagrada Família, iniciada el 1882, la Basílica només ha aturat la seva activitat i construcció durant els fets del 1936 al 1939 i el març del 2020, a causa de la pandèmia de la COVID-19, fet que va provocar que es tanquessin les portes i s’aturessin les obres.
Actualment, es constata una recuperació progressiva del nombre de visitants, principal font d’ingressos de què disposa la Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família per poder construir la Basílica.
La Sagrada Família ha rebut 3.781.845 visitants d’arreu del món l’any 2022
El Sr. Martínez, director general, ha destacat en la seva intervenció el caràcter universal de la Sagrada Família i ha detallat les xifres de visitants. Dels 3.781.845 visitants, el 82,5 % han estat visitants vinguts d’arreu del món: nord-americans (13,8 %), francesos (11,2 %) i italians (9,4 %). La principal nacionalitat ha estat l’espanyola, amb un 17,5 %. «Estem satisfets amb el nombre de visitants rebuts, el qual, encara que representi un 80 % dels visitants en períodes prepandèmia, està per sobre de les nostres previsions del 72 %. Com a dada curiosa —ha afegit— des que van començar les visites a la Sagrada Família (el 1915), ens han visitat 82,8 milions de persones».
El 2022 s’han finalitzat dues de les quatre torres dels Evangelistes, i se segueixen construint les altres dues i la torre de Jesús. També s’està construint la capella de l’Assumpta darrere de l’absis de la Basílica i el claustre d’unió amb la sagristia del carrer de Provença, i s’ha iniciat la restauració de la façana del Naixement (s’ha començat pel claustre del Roser i per dos dels quatre pinacles de les torres dels Apòstols que la formen).
Pel que fa a les xifres econòmiques, s’ha acabat l’exercici del 2022 amb uns ingressos de 100,7 milions d’euros. D’aquests, 53,9 milions d’euros s’han destinat a la construcció i a la gestió de la Basílica. El romanent generat es reserva amb tres objectius: el primer, fer front a possibles contratemps (com la pandèmia); el segon, fer front a la construcció i obra dels propers anys, i, el tercer, assumir els compromisos signats el 2018 amb l’Ajuntament de Barcelona. «Com veuen, el 100 % dels ingressos de la Basílica de la Sagrada Família són d’origen privat», ha conclòs el Sr. Martínez.
A banda de la diversitat dels visitants de la Sagrada Família, el seu caràcter universal també es veu reflectit en el programa d’activitats culturals, socials i educatives. En total, 105.018 ciutadans han pogut gaudir de les activitats organitzades a la Basílica com ara les Jornades de Portes Obertes, els concerts, les activitats infantils, les visites socials i d’estudiants i les celebracions culturals. A més, les misses internacionals, les celebracions de culte i les visites a la capella del Santíssim han aplegat 391.579 persones.
Tota aquesta acció és possible gràcies al compromís i esforç en el projecte de les generacions anteriors a la nostra. En l’actualitat, participen en el projecte 89 treballadors i treballadores i 1.300 persones que col·laboren de forma habitual donant suport a les diferents àrees de la Fundació. L’interès per la Sagrada Família és un fenomen universal, com hem vist, i això també es reflecteix comunicativament, ja que hem incrementat exponencialment la presència digital, amb un total de 3.689.217 visites al nostre lloc web i 410.435 seguidors a les diferents xarxes socials.
Una programació cultural de caràcter universal
Durant el proper trimestre, la Basílica de la Sagrada Família oferirà un programa cultural d’alt nivell, que respon precisament a l’esperit d’universalitat.
Com a esdeveniment rellevant, tindrà lloc la celebració del concert de l’Orfeón Donostiarra, que cantarà per primera vegada a la Sagrada Família el 26 de març, un acte que s’emmarcarà en la programació de Setmana Santa, i, com sempre, s’obrirà a la ciutadania a través d’un sorteig d’entrades.
Tindrem l’honor d’acollir el concert de l’Orquestra Filharmònica de Berlín, una de les orquestres simfòniques més importants del món. Aquesta orquestra celebra cada any el tradicional Concert Europeu en un lloc emblemàtic d’Europa, i aquest any serà a la Basílica de la Sagrada Família. Serà el dilluns 1 de maig a les 11 h, i hi haurà una prèvia, el diumenge 30 a la tarda.
A més, el 13 de juny s’inaugurarà a Tòquio una exposició sobre Gaudí i la Sagrada Família, gràcies a NHK, la corporació de radiodifusió japonesa, i el Museu d’Art Modern de Tòquio. Serà una exposició itinerant que farà estada en dues ciutats japoneses més fins al març del 2024. Es tracta d’una iniciativa que té com a objectiu difondre als països asiàtics l’obra del genial arquitecte i donar a conèixer el significat i l’estat actual de la construcció de la seva obra mestra, la Sagrada Família.
Durant tot el 2023 es continuarà convidant la ciutadania a visitar la Basílica de la Sagrada Família i a participar en una àmplia programació d’activitats culturals, socials, educatives i familiars.
Més informació AQUÍ
La memòria es pot descarregar AQUÍ
El vídeo es pot visualitzar AQUÍ