HISTÒRIA DE LA BASÍLICA

La Sagrada Família és un temple excepcional, tant pel que fa a l’origen i la fundació com pel que fa als propòsits. Fruit de l’obra del genial arquitecte Antoni Gaudí, va ser un projecte impulsat per i per al poble, i ja són cinc generacions les que han anat veient l’evolució del temple a Barcelona. Actualment, amb més de 135 anys des de la col·locació de la primera pedra, la Basílica segueix en construcció i es preveu acabar l’any 2026.

La Sagrada Família és un temple excepcional, fruit de l’obra del genial arquitecte Antoni Gaudí. Actualment, amb més de 135 anys des de la col·locació de la primera pedra, la Basílica segueix en construcció i es preveu acabar l’any 2026.

espai blanc

espai blanc

espai blanc

Etapes

 • 1866-1883

   

  ORÍGENS

  Els orígens del Temple Expiatori de la Sagrada Família es remunten al 1866, any en què Josep Maria Bocabella i Verdaguer funda la Asociación Espiritual de Devotos de San José, que a partir de l’any 1874 promou la construcció d’un temple expiatori dedicat a la Sagrada Família. L’any 1881, i gràcies a diversos donatius, l’associació compra una parcel·la de terreny de 12.800 m² entre els carrers de Marina, Provença, Sardenya i Mallorca per construir-hi el temple.

  La primera pedra es posa el 19 de març del 1882, festivitat de Sant Josep, en un acte solemne que presideix el bisbe de la ciutat, Josep Urquinaona. A partir d’aleshores se n’inicia la construcció, que comença per la cripta situada a sota de l’absis segons un disseny neogòtic de l’arquitecte diocesà Francisco de Paula del Villar y Lozano, el primer arquitecte del temple. Aquest, poc temps després i per discrepàncies amb els promotors, abandona la direcció de l’obra, i l’encàrrec passa a mans d’Antoni Gaudí.

   

  ORÍGENS

  Els orígens del Temple Expiatori de la Sagrada Família es remunten al 1866, any en què Josep Maria Bocabella i Verdaguer funda l’ Asociación Espiritual de Devotos de San José, que a partir de l’any 1874 promou la construcció d’un temple expiatori dedicat a la Sagrada Família.

  La primera pedra es posa el 19 de març del 1882, a la cripta situada a sota de l’absis segons un disseny neogòtic del primer arquitecte del temple, el diocesà Francisco de Paula del Villar y Lozano que, poc temps després, abandona la direcció de l’obra, i l’encàrrec passa a mans d’Antoni Gaudí.

  1866-1883
 • 1883-1913

   

  INICIS DE GAUDÍ

  Després d’assumir el projecte el 1883, Gaudí construeix la cripta, que enllesteix el 1889. Posteriorment inicia les obres de l’absis, mentre segueix a bon ritme la rebuda de donatius. Quan es rep un important donatiu anònim, Gaudí es planteja fer una obra nova i més gran: desestima l’antic projecte neogòtic i en proposa un de nou més monumental i innovador tant pel que fa a les formes, la simbologia i a les estructures com pel que fa a la construcció.

  El 1892 comença els fonaments per a la façana del Naixement. El 1894 queda enllestida la façana de l’absis i el 1899 el portal del Roser, un dels accessos al claustre del Naixement. Paral·lelament a aquests treballs, a l’angle sud-oest del temple, l’any 1909 Gaudí hi construeix les Escoles provisionals de la Sagrada Família, destinades als fills dels treballadors de la Sagrada Família i als infants del barri. El 1911, l’arquitecte projecta la façana de la Passió.

   

  INICIS DE GAUDÍ

  Després d’assumir el projecte el 1883, Gaudí construeix la cripta, que enllesteix el 1889. Quan es rep un important donatiu anònim, Gaudí es planteja fer una obra nova i més gran: desestima l’antic projecte neogòtic i en proposa un de nou. El projecte de Gaudí consisteix en una església de grans dimensions amb l’objectiu final de ser una explicació catequètica de les ensenyances dels Evangelis i de l’Església.

  El 1892 comença els fonaments per a la façana del Naixement. El 1894 queda enllestida la façana de l’absis, i el 1899 el portal del Roser, un dels accessos al claustre del Naixement.

  Paral·lelament a aquests treballs, a l’angle sud-oest del temple, l’any 1909 Gaudí hi construeix les Escoles provisionals de la Sagrada Família, destinades als fills dels treballadors de la Sagrada Família i als infants del barri. El 1911 projecta la façana de la Passió.

  1883-1913
 • 1914-1926

   

  EXCLUSIVITAT DE GAUDÍ

  Des de l’any 1914, Gaudí es dedica exclusivament a construir la Basílica de la Sagrada Família, fet que explica que no hi hagi altres treballs importants en els darrers anys de la seva vida. Els darrers mesos de la seva vida, arriba a residir a tocar del seu obrador, un espai situat al costat de l’absis utilitzat com a taller de maquetes a escala, per realitzar dibuixos i dissenys i estudiar escultures, entre d’altres. El 1923 projecta la solució definitiva de les naus i cobertes. Les obres, però, avancen lentament. El 30 de novembre del 1925 s’acaba la construcció del primer campanar de la façana del Naixement, dedicat a sant Bernabé, de cent metres d’alçària. Aquest és l’únic que Gaudí veu construït, ja que el 10 de juny del 1926 mor a conseqüència d’un tràgic accident ocorregut tres dies abans, en ser atropellat per un tramvia. El dia 12 és enterrat a la capella del Carme de la cripta del Temple Expiatori de la Sagrada Família, on encara avui en reposen les despulles.

   

  EXCLUSIVITAT DE GAUDÍ

  Des de l’any 1914, Gaudí es dedica exclusivament a construir el Temple Expiatori de la Sagrada Família. El 30 de novembre del 1925 s’acaba la construcció del primer campanar de la façana del Naixement, i el 10 de juny de 1926 mor a conseqüència d’un tràgic accident en ser atropellat per un tramvia. El dia 12 és enterrat a la capella del Carme de la cripta del Temple Expiatori de la Sagrada Família, on encara avui en reposen les despulles.

  1914-1926
 • 1926-1938

   

  HERÈNCIA

  En morir Gaudí, assumeix la direcció de les obres el seu estret col·laborador Domènec Sugrañes, fins al 1938.

  El 1930 s’acaben els campanars de la façana del Naixement i el 1933 s’enllesteix el portal de la Fe i el xiprer central.

  En el període del 1936 al 1939 es va produir l’incendi de la cripta i les Escoles provisionals de la Sagrada Família, i es destrueix l’obrador. A causa d’aquests fets, es perden els plànols, els dibuixos i les fotografies originals, i queda esmicolada una part de les maquetes de guix a escala. Cal remarcar, però, que d’ençà de la intervenció de Gaudí el 1883 i malgrat aquells actes vandàlics, la construcció del temple no s’ha aturat i sempre s’ha respectat la voluntat de la idea original de l’arquitecte.

   

  HERÈNCIA

  En morir Gaudí, assumeix la direcció de les obres el seu estret col·laborador Domènec Sugrañes, fins al 1938. El 1930 s’acaben els campanars de la façana del Naixement i el 1933 s’enllesteix el portal de la Fe i el xiprer central.

  En el període del 1936 al 1939 es va produir l’incendi de la cripta i les Escoles provisionals de la Sagrada Família, i es destrueix l’obrador. A causa d’aquests fets, es perden els plànols, els dibuixos i les fotografies originals. Cal remarcar, però, que malgrat aquells actes vandàlics, sempre s’ha respectat la voluntat de la idea original de l’arquitecte.

  1926-1938
 • 1939-1960

   

  HERÈNCIA

  Entre els anys 1939 i 1940, l’arquitecte Francesc de Paula Quintana i Vidal, col·laborador de Gaudí des del 1919, restaura la cripta cremada i recompon moltes de les maquetes malmeses, que serveixen com a models per continuar la construcció segons la idea original de Gaudí. El 1952 té lloc a Barcelona el XXXV Congrés Eucarístic Internacional, i per aquest motiu se celebren diversos actes al temple. Aquell mateix any es construeix l’escalinata del Naixement i s’il·lumina per primera vegada la façana, il·luminació que el 1964 serà permanent per voluntat de l’Ajuntament de Barcelona.

  Els treballs continuen amb força el 1954: es comencen els fonaments per bastir la façana de la Passió, sobre la base dels múltiples estudis fets per Gaudí entre els anys 1892 i 1917. Una data important és el 1955, quan es duu a terme la primera capta, dedicada a recaptar fons per pagar les obres, iniciativa que es mantindrà els anys següents.

   

  HERÈNCIA

  Entre els anys 1939 i 1940, l’arquitecte Francesc de Paula Quintana i Vidal, col·laborador de Gaudí, reprèn la construcció del Temple Expiatori de la Sagrada Família, que es continua aixecant. El 1952 es construeix l’escalinata del Naixement i el 1954 es comencen els fonaments per bastir la façana de la Passió. El 1955 es duu a terme la primera capta, dedicada a recaptar fons per pagar les obres.

  1939-1960
 • 1961-1999

   

  HERÈNCIA

  Després dels fonaments de la façana de la Passió, es construeix la cripta, on el 1961 s’instal·la un museu per explicar als visitants els aspectes històrics, tècnics, artístics i simbòlics del temple. Aquesta façana veurà aixecats els quatre terminals dels campanars el 1976.

  Molts escultors han deixat la seva empremta a la façana del Naixement. El 19 de març del 1958, festivitat de Sant Josep, es col·loca el conjunt escultòric que representa la Sagrada Família, fet per Jaume Busquets. Des del 1986, l’escultor Josep Maria Subirachs és l’encarregat de dur a terme l’obra escultòrica a la façana de la Passió, que va anar executant segons el seu estil personal al llarg de vint anys. En el mateix sentit, són molts els arquitectes que han dirigit l’obra: Isidre Puig i Boada i Lluís Bonet i Garí, Francesc de Paula Cardoner i Blanch, Jordi Bonet i Armengol i Jordi Faulí i Oller, que és qui actualment ocupa el càrrec, des del 2012.

   

  HERÈNCIA

  Després dels fonaments de la façana de la Passió es construeix la cripta, on el 1961 s’instal·la un museu per explicar als visitants els aspectes històrics, tècnics, artístics i simbòlics del temple. Aquesta façana veurà aixecats els quatre terminals dels campanars el 1976.

  Molts escultors deixen la seva empremta a les façanes com ara Jaume Busquets i Josep Maria Subirachs. En el mateix sentit, són molts els arquitectes que han dirigit l’obra: Francesc Paula Quintana i Vidal, Isidre Puig-Boada, Lluís Bonet i Garí, Francesc de Paula Cardoner i Blanch, Jordi Bonet i Armengol i Jordi Faulí i Oller, que és qui actualment ocupa el càrrec.

  1961-1999
 • 2000 – 2015

   

  SEGLE XXI

  L’any 2000 es construeixen les voltes de la nau central i les del transsepte, i es comencen els fonaments de la façana de la Glòria. El 2001 es completa el finestral central de la façana de la Passió i s’hi col·loca un vitrall dedicat a la resurrecció, obra de Joan Vila-Grau. També s’acaben les quatre columnes del centre del creuer.

  La figura i l’obra de Gaudí són especialment recordades el 2002, any en què l’Ajuntament de Barcelona impulsa l’Any Internacional Gaudí amb motiu del 150è aniversari del naixement de l’arquitecte. El Temple Expiatori de la Sagrada Família hi participa amb diverses activitats.

  Des del 2002 i fins al 2005, l’escultor Josep Maria Subirachs i l’escultor japonès Etsuro Sotoo guarneixen la façana de la Passió i els finestrals de la nau central, respectivament. El 2006 es construeix la cantoria de la façana de la Glòria segons els models de Gaudí; l’any 2008 s’acaben les voltes del deambulatori de l’absis, i entre el 2008 i el 2010 es van acabar les voltes del creuer i de l’absis. El 2010 és una etapa significativa en la història de la Sagrada Família, amb la dedicació del temple per part de S. S. Benet XVI.

   

  SEGLE XXI

  L’any 2000 es construeixen les voltes de la nau central i les del transsepte, i alhora es comencen els fonaments de la façana de la Glòria. La figura i l’obra de Gaudí són especialment recordades el 2002, any en què l’Ajuntament de Barcelona impulsa l’Any Internacional Gaudí amb motiu del 150è aniversari del naixement de l’arquitecte.

  Durant el 2002, l’escultor Josep Maria Subirachs també fa el projecte del mur dels patriarques i profetes que Gaudí situa a la porxada de la façana de la Passió, i el 2005 es col·loca l’escultura de l’Ascensió entre les torres d’aquesta façana. El 2006 es construeix la cantoria de la façana de la Glòria segons els models de Gaudí.

  El 2010 és una etapa significativa en la història de la Sagrada Família, amb la dedicació del temple per part de S. S. Benet XVI.

  2000 – 2015
 • CAP AL 2026

   

  ACTUALITAT

  El 19 de març del 2017 es complien 135 anys de la col·locació de la primera pedra del temple. Actualment, s’ha realitzat el 75 % de la construcció de la Basílica i estem immersos en la construcció de les sis torres centrals.

  Al llarg del 2019, l’obra s’ha centrat en la construcció de les torres centrals amb panells de pedra tesada premuntats al taller de Galera, que ja superen la simbòlica xifra dels 100 metres d’alçària. A més, aquest any s’ha regularitzat de manera definitiva la llicència d’obres sol·licitada a l’Ajuntament el 1885.

  Durant el 2020, les torres centrals superaran definitivament les torres campanars construïdes, de manera que configuraran un nou perfil per al temple. També agafarà embranzida la construcció de les cobertes de les naus laterals, situades a 30 metres, i s’iniciaran els treballs a les cobertes de la nau principal, situades a 54 metres. A Galera començarà la construcció dels primers elements dels terminals de la torre de la Mare de Déu i de les torres dels Evangelistes. 

   

  ACTUALITAT

  El 19 de març del 2017 es complien 135 anys de la col·locació de la primera pedra del temple. Actualment, s’ha realitzat el 75 % de la construcció de la Basílica i estem immersos en la construcció de les sis torres centrals.

  Al llarg del 2019, l’obra s’ha centrat en la construcció de les torres centrals amb panells de pedra tesada premuntats al taller de Galera, que ja superen la simbòlica xifra dels 100 metres d’alçària. A més, aquest any s’ha regularitzat de manera definitiva la llicència d’obres sol·licitada a l’Ajuntament el 1885.

  Durant el 2020, les torres centrals superaran definitivament les torres campanars construïdes. També agafarà embranzida la construcció de les cobertes de les naus laterals i s’iniciaran els treballs a les cobertes de la nau principal. A Galera començarà la construcció dels primers elements dels terminals de la torre de la Mare de Déu i de les torres dels Evangelistes. 

espai blanc

espai blanc

espai blanc