HISTÒRIA DE LA BASÍLICA

La Sagrada Família és un temple excepcional, tant pel que fa a l’origen i la fundació com pel que fa als propòsits. Fruit de l’obra del genial arquitecte Antoni Gaudí, va ser un projecte impulsat per i per al poble, i ja són cinc generacions les que han anat veient l’evolució del temple a Barcelona. Actualment, amb més de 140 anys des de la col·locació de la primera pedra, la Basílica segueix en construcció.

La Sagrada Família és un temple excepcional, fruit de l’obra del genial arquitecte Antoni Gaudí. Actualment, amb més de 140 anys des de la col·locació de la primera pedra, la Basílica segueix en construcció.

espai blanc

espai blanc

espai blanc

FITES DESTACADES

1882
Projecte de Francisco de Paula del Villar.
Dibuix original del projecte que l’arquitecte diocesà Francisco de Paula del Villar va fer per a la Sagrada Família, el qual, seguint les pautes dominants de l’època, aplicava les fórmules pròpies del neogòtic: finestrals ogivals, contraforts i arcbotants exteriors, i un campanar afuat. Divergències de caràcter tècnic, relacionades amb el cost dels materials, van comportar la destitució d’aquest arquitecte i l’elecció d’un altre que començava a destacar, Antoni Gaudí, que va donar una nova orientació al projecte i el va transformar en una ambiciosa proposta de temple per a l’església del futur.
El 19 de març, el bisbe Urquinaona col·loca la primera pedra del temple.
1883
Antoni Gaudí assumeix el projecte, encàrrec que compatibilitza amb altres obres.
1885
S’inaugura la capella de Sant Josep, a la cripta, i s’hi celebren les primeres misses.
1891
Comencen les obres de la façana del Naixement.
1914
Antoni Gaudí es dedica exclusivament al temple, fins a la seva mort.
1925
S’acaba el campanar de sant Bernabé a la façana del Naixement.
El campanar dedicat a l’apòstol Bernabé va ser l’únic que Gaudí va poder deixar acabat.
1926
Gaudí mor, i el seu deixeble, Domènec Sugranyes, assumeix la direcció de les obres.
1936
La Sagrada Família és objecte d’actes vandàlics a conseqüència de la Guerra Civil. Es cremen plànols i fotografies i s’esmicolen les maquetes de guix.
1939
Francesc de Paula Quintana assumeix la direcció de les obres, que poden continuar gràcies al material que es va salvar de l’obrador de Gaudí i al que es va reconstruir a partir de fotografies i plànols publicats.
1952
Es construeix l’escalinata de la façana del Naixement, façana que s’il·lumina per primera vegada.
1954
S’inicien els fonaments per bastir la façana de la Passió.
1955
S’organitza la primera capta.
1958
El 19 de març, festivitat de Sant Josep, es col·loca a la façana del Naixement el conjunt escultòric que representa la Sagrada Família, obra de Jaume Busquets.
1961
S’inaugura un museu per explicar als visitants els aspectes històrics, tècnics, artístics i simbòlics del temple.
1966
Mor Francesc de Paula Quintana; i es fan càrrec de la direcció de les obres Isidre Puig i Boada i Lluís Bonet i Garí.
1976
S’acaben de construir els campanars de la façana de la Passió.
1978
Comença la construcció de les façanes de les naus laterals.
1983
Francesc Cardoner i Blanch assumeix la direcció de les obres.
1985
Jordi Bonet i Armengol és nomenat arquitecte coordinador i director de les obres.
1986
S’encarrega a Josep Maria Subirachs la realització dels grups escultòrics de la façana de la Passió.
1986
Es comencen a construir els fonaments de totes les naus, les columnes, les voltes i les façanes de la nau principal, els transseptes, el creuer i l’absis. Les obres s’acaben el 2010.
Fins a mitjans del segle XX, en la construcció encara s’usaven les bastides de fusta, res a veure amb els mitjans actuals.
2005
La façana del Naixement i la cripta del temple entren a formar part del Patrimoni Mundial de la UNESCO.
2010
El 7 de novembre del 2010, el papa Benet XVI dedica la Basílica al culte i la distingeix com a basílica menor.
2011
S’atorga el Premi Ciutat de Barcelona 2010, en l’apartat d’Arquitectura i Urbanisme, a la nau del temple.
2012
Jordi Faulí succeeix Jordi Bonet com a arquitecte coordinador i director de les obres del temple de la Sagrada Família, que segueixen endavant d’acord amb les directrius d’Antoni Gaudí.
2016
Es comencen a bastir les torres dels Evangelistes, Maria i Jesús.
Finalització de la construcció de la sagristia de ponent i del claustre de la Mare de Déu dels Dolors.
2018
Juliol del 2018 Es col·loca la Creu al capdamunt del frontó de la façana de la Passió.
2019
Arriben els primers panells de pedra de la torre de Jesucrist, i les torres dels Evangelistes i de la Mare de Déu van prenent forma.
2020
Febrer del 2020 Les torres de Jesucrist i de la Mare de Déu superen l’alçària de les torres de la façana de la Passió i del Naixement.
Març del 2020 La Junta Constructora de la Sagrada Família atura les obres de construcció per l’emergència sanitària provocada per la pandèmia de la COVID-19.
Octubre del 2020 Es reprenen les obres, centrades a finalitzar la torre de la Mare de Déu, que compta amb tots els nivells de panells ja col·locats. Només hi manquen els elements del terminal, de 25 metres, que estarà coronat per una estrella de dotze puntes il·luminada.
2021
Durant el 2021 tots els esforços se centren a acabar la torre de la Mare de Déu, la segona més alta del conjunt de la Basílica, de 138 metres d’alçària.
L’abril del 2021 es comença la construcció del fust o pinacle, part intermèdia del terminal de la torre de la Mare de Déu, de 18 metres d’alçària, que s’inicia en sis potes i finalitza en tres puntes o braços de suport de l’estel lluminós. Durant aquest mes, es col·loca l’encofrat i l’armat del terç inferior, peça de 10,80 metres que canvia de forma evident l’skyline de la ciutat, ja que fa arribar la torre fins als 127 metres. És la peça de major longitud (10,80 metres) que s'ha pujat mai fins ara a la Sagrada Família.
El juliol del 2021 s’ornamenta amb trencadís el fust. En aquest moment hi ha col·locada la part inferior del fust. La part superior i inferior del fust es recobreixen amb trencadís artístic de gres ceràmic amb colors que van dels blaus als blancs, amb alguns punts de mosaic venecià daurat.
El setembre del 2021 es col·loca el terç superior del fust de la torre de la Mare de Déu. Amb la col·locació del terç superior, la torre arriba ja als 134 metres.
El 9 de novembre es van col·locar les dotze estrelles de forja que rematen la corona de la torre de la Mare de Déu.
El 29 de novembre es va col·locar l’estel de la Mare de Déu. Un fet històric en tractar-se de la darrera peça que es col·loca a la torre i que canvia el perfil de la ciutat de Barcelona.
El dia 8 de desembre del 2021, la Sagrada Família va inaugurar la torre de la Mare de Déu amb l’acte central de l’eucaristia i amb la posterior benedicció i il·luminació per primera vegada de la segona torre més alta ja finalitzada.
2022
Durant el 2022 es finalitzen dues de les quatre torres dels Evangelistes, la de Lluc i la de Marc. La torre de Jesucrist puja dos nivells, i assoleix el vuitè nivell dels dotze que tindrà, de manera que se situa als 125,85 metres. El dia 16 de desembre del 2022 s’il·luminen per primer cop els terminals de les torres dels Evangelistes Lluc i Marc, dues de les quatre torres dels Evangelistes que formen part del conjunt de torres centrals.
2023
El dia 12 de novembre del 2023 la Sagrada Família va inaugurar el conjunt de les quatre torres dels Evangelistes, amb l’acte central de l’eucaristia i amb la posterior benedicció i il·luminació per primera vegada. Com a part del conjunt de torres centrals, les torres dels Evangelistes envolten la torre de Jesús i fan 135 metres d’alçària, i són així les terceres més altes del temple. Juntament amb la torre de la Mare de Déu, queden finalitzades cinc de les sis torres centrals Està previst finalitzar la torre central de Jesús el 2026.

espai blanc

espai blanc

espai blanc